Kategorie: Aktualności
12 kwietnia 2018
Nadchodzi majówka, a wraz z nią sezon grillowy, który trwa zwykle do ostatniego ciepłego dnia w roku. W okresie letnim spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu są jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu oraz wspólnego kulinarnego eksperymentowania i biesiadowania na świeżym powietrzu.
Jak sprawić, żeby te miłe chwile przy ruszcie nie miały negatywnych skutków dla naszego zdrowia? Ważne jest nie tylko to, co grillujemy, ale jak przygotowujemy posiłki i dodatki do grillowanych potraw. Czy możliwe jest zdrowe, a jednocześnie smaczne grillowanie? My wiemy, że tak!
Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i ciężkimi mięsami. Z powodzeniem możemy zastąpić je jednak chudym mięsem – na przykład piersią z kurczaka czy indykiem, a zamiast tradycyjnej kiełbasy wybrać chudszą i mniej kaloryczną – drobiową, która wymaga krótszej obróbki termicznej, ma więc mniejszą styczność z grillowymi oparami. Na grilla doskonale nadają się również ryby zawierające cenne kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie
i stan skóry.
Mięso i ryby muszą być odpowiednio wcześniej zamarynowane, by zdążyły przejść aromatem dodanych przypraw. Ważne, abyśmy sami starannie przygotowywali potrawy na grilla, czytali etykiety dodatków i wybierali te z najczystszym składem oraz unikali gotowych przyprawionych już wcześniej produktów. Aby ułatwić proces marynowania firma Roleski wprowadziła na rynek gotowe marynaty do mięs zamknięte w wygodnych opakowaniach ze strunowym zamknięciem. Produkty te pozwalają na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń. Wśród marynat odnajdziemy: marynatę Klasyczną, BBQ i Azjatycką. Doskonale nadają się do marynowania różnego rodzaju mięsa, a następnie upieczenia go na grillu, patelni lub w piekarniku. Marynaty nie zawierają konserwantów ani glutaminianu sodu. Sprawdź, jakie potrawy (z grilla ale nie tylko) możesz łatwo i szybko przyrządzić korzystając z marynat Roleski.
W grillowym menu nie powinno zabraknąć również warzyw, które możemy grillować w całości, pokrojone lub jako dodatek do mięs i szaszłyków.
W tej roli świetnie sprawdza się papryka, cukinia, bakłażan, szparagi czy pieczarki. Warzywa są niskokaloryczne, a więc bez obaw mogą pojawić się na stole i dopełnić smak serwowanych ryb i mięs. Podobnie jak mięso możemy je wcześniej zamarynować i przyprawione w ten sposób serwować prosto z rusztu.
Potraw z grilla nie wyobrażamy sobie bez dodatków w postaci sosów. Najpopularniejsze w sezonie grillowym są ketchupy. W trosce o zdrowie wielbicieli grilla firma Roleski, wprowadziła do swojej oferty jeszcze bardziej pomidorowe ketchupy z „czystą etykietą” (tj. bez konserwantów, sztucznych dodatków, barwników i zagęstników, czyli bez dodatków ‘E’). Ketchupy Markowe Roleski – Łagodny, Pikantny i z Pieprzem zawierają jeszcze więcej pomidorów i są pozbawione skrobi oraz kwasu cytrynowego. Więcej pomidorów to bardziej intensywny smak i aromat, a także więcej likopenu – przeciwutleniacza chroniącego organizm przed rakiem, a skórę przed starzeniem oraz witaminy C, która wzmacnia odporność. To odpowiedź na potrzeby osób, które świadomie dokonują wyborów zakupowych i zwracają uwagę na „naturalność” produktu oraz stronią od spożywania niepotrzebnych dodatków, chemii i „polepszaczy” w artykułach spożywczych.
Wiele osób nie wyobraża sobie również grillowania bez musztardy. W naszej ofercie posiadamy aż 14 różnych wariantów smakowych tej przyprawy, począwszy od najpopularniejszych: Stołowej, Sarepskiej czy Chrzanowej, aż po tak wysublimowane jak Miodowa czy Dijon. Musztardy Roleski oferowane są zarówno w opakowaniach szklanych o różnych pojemnościach, jak i w poręcznych i higienicznych opakowaniach z „czystą zatyczką” oraz zaworkiem ułatwiającym dozowanie. Musztarda to jednak coś więcej niż tylko przyprawa. Ma ona właściwości prozdrowotne – zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu, za to wapń, magnez i witaminę B.
Już Pitagoras powiedział, że „musztarda wyostrza umysł”. Współcześnie naukowcy udowodnili, że także stymuluje aktywność mózgu i pomaga trawić tłuszcze. Oleje i gorzkie substancje powodują zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych. Gorczyca, główny składnik musztardy, stanowi świetne lekarstwo w chorobach układu pokarmowego czy zaburzeniach trawienia. Ma zastosowanie w produkcji plastrów łagodzących przeziębienia i bóle reumatyczne. Posiada działanie antybakteryjne, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jest używana w produkcji maści, gdyż jej nasiona zawierają nawet do 40% tłustego olejku. Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy, okłady z nich mają właściwości przeciwbólowe, działają kojąco na bolące mięśnie i zapobiegają dolegliwościom reumatycznym.
Jednym z dodatków, obecnym w prawie każdej musztardzie, jest także kurkumina. To naturalny składnik rośliny o nazwie ostryż długi, występującej w południowo-wschodniej Azji. Obecnie jest uprawiana także w Chinach, Indiach i Japonii. Kurkumina cieszy się niezwykłym uznaniem lekarzy ze względu na właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, które od najdawniejszych czasów wykorzystywano w leczeniu schorzeń układu trawiennego.
Grillowanie jest przyjemną formą dzielenia wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi oraz jednym ze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. Mamy nadzieję, że dzięki naszym podpowiedziom ten przyjemny czas na świeżym powietrzu zamienicie w jednocześnie smaczną i zdrową (a może nawet prozdrowotną?) ucztę.