Kategorie: Ciekawostki / O sosach i dressingach
27 lutego 2015
Co oznacza hiszpańskie „Ajo” czy japońskie „Ninikiku”? To nazwa jednego z najbardziej znanych obecnie, występującego w ponad 300 gatunkach (najbardziej popularne to biały, włoski i meksykański) ziół – czosnku.
Najczęściej używany w kuchni czosnek pospolity to bylina o charakterystycznym podziemnym pędzie mająca postać główki złożonej zazwyczaj z kilkunastu pojedynczych ząbków pokrytych bezbarwną lub o lekkim różowym bądź fioletowym zabarwieniu łuską. Waga główki czosnku to około 1,5 – 5 dag – w zależności od jej wielkości.
W Polsce uprawiane są dwa rodzaje czosnku. Czosnek biały, który nie wytwarza pędu kwiatowego (np. czosnek podgórski czy topolski) oraz czosnek niebieskawy, który posiada kwiatostan (np. czosnek dolnośląski). Poszczególne odmiany czosnku różnią się od siebie zawartością olejków – czosnek pochodzący z okolic Podhala zawiera ponad 50% więcej olejków niż czosnek nizinny np. topolski
Najnowsze badania wskazują, że czosnek jest pomocny w leczeniu chorób serca. Okazuje się bowiem, iż jedzony codziennie istotnie pomaga zmniejszyć udział złej frakcji LDL oraz zwiększać korzystnej HDL, a tym samym wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Czosnek zawiera także takie pierwiastki, jak wapń, żelazo, cynk, magnez czy chlor i jod oraz witaminy B1,B2 i witaminę C.