Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

17 września 2019

Wykorzystany produkt: Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Składniki (4 porcje)

  • 8 dużych kromek wiejskiego chleba na zakwasie
  • 300 g filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka sztuk ogórków konserwowych
  • 100 g rukoli
  • 4 jajka

Sos musztardowy:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g masła
  • 5- 7 łyżek MUSZTARDY SAREPSKIEJ BIO ROLESKI
  • 150 ml mleka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 100 st. Łososia umyj i dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj oliwą, dopraw solą, pieprzem i skórką z limonki. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15-18 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do kanapki. Cebulę pokrój w piórka. Rukolę umyj i porwij. Ogórki konserwowe pokrój w plastry.
  3. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej. Wbij jajka, dopraw solą. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Smaż kilka minut, do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze lekko płynne. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Łososia wyjmij z piekarnika, wystudź. Zdejmij skórę i porwij na mniejsze kawałki.
  5. Sos musztardowy: W rondelku rozpuść masło. Mleko zagotuj. Żółtka i ocet ubijaj w kąpieli wodnej na puszystą masę. Wlewaj powoli wystudzone masło cały czas mieszając. Uważaj, żółtka nie mogą się ściąć ! Dodaj sok z cytryny. Małą stróżką wlewaj mleko i podgrzej na minimalnym ogniu. Wymieszaj z musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Chleb lekko przypiecz w piekarniku lub tosterze. Każdą kromkę wysmaruj obficie sosem i po kolei włóż wszystkie elementy. Tak powstałe kanapki przekrój na pół i podawaj z jajkiem sadzonym obok. Możesz dodatkowo skropić sosem.

Smacznego!

Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Ekologiczna Musztarda Sarepska BIO

Kup online:
Kanapki na wiejskim chlebie z pieczonym łososiem, czerwoną cebulą i jajkiem sadzonym

Ekologiczna musztarda sarepska bio, to lekko ostra i aromatyczna musztarda  wyprodukowana z naturalnych, certyfikowanych składników.

Musztarda sarepska bio swój niepowtarzalny smak zawdzięcza zarówno wyselekcjonowanej odmianie gorczycy jak i również unikalnej metodzie produkcji.

Musztarda stworzona z pasją dla prawdziwych smakoszy. Polecana jako dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin oraz mięs na zimno. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Produkt nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz glutenu.

Ekologiczne musztardy Roleski BIO wyprodukowane są z naturalnych, wyselekcjonowanych, wolnych od GMO certyfikowanych składników ekologicznych. Produkty spożywcze BIO – nazywane również organicznymi – wytwarzane są z surowców pochodzących z upraw ekologicznych, w których nie stosuje się pestycydów oraz sztucznych nawozów. Nie zawierają konserwantów.

Charakterystyczną cechą produktów BIO jest umieszczony na etykietach certyfikat w kształcie listka na zielonym tle.
Jego obecność gwarantuje  zgodność produktu z normami Unii Europejskiej w zakresie produkcji
i znakowania produktów ekologicznych.

Zobacz również na ekologiczną musztardę miodową oraz na ekologiczną musztardę stołową.

dowiedz się więcej