1 cały kurczak zagrodowy / z hodowli ekologicznej ok. 2 kg
Marynata
8 łyżek MUSZTARDY KREMSKIEJ 4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
kilka ząbków czosnku
kilka plasterków cytryny
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka wyjąć z lodówki na ok. 1 h przed pieczeniem. Doprawić solą i pieprzą z zewnątrz i w środku, natrzeć.
Wymieszać składniki na marynatę i powcierać w całego kurczaka. Do środka włożyć czosnek oraz cytrynę. Związać nogi sznurkiem. Zostawić na 1-2 h.
Piekarnik rozgrzać do 215-220 st. C. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1h 30 / 1h 45 z czego pierwsze pół godziny bez przykrycia.
Wyjąć z piekarnika i zostawić, by kurczak odpoczął na jakieś 15-20 minut. Podawać na dużym półmisku/ desce, posypać natką.