Najsłynniejsza musztarda świata

Kategorie: Ciekawostki / O musztardzie

27 lutego 2015

Królowa musztard czyli musztarda „Dijon” ma stosunkowo krótką historię. Dlaczego ten właśnie rodzaj stał się tak sławny? Są trzy powody:

Po pierwsze – okolice Dijon obfitują w winogrona, z których otrzymuje się kwaśny sok – moszcz winny – używany do produkcji musztardy.

Po drugie – dzięki obecność lasów, z których powstał węgiel drzewny i który spowodował, że tamtejsze gleby stały się doskonałe do uprawy gorczycy.

Po trzecie – dzięki książętom Burgundii, darzącym tak wielkim szacunkiem trawienne i antyseptyczne właściwości tej musztardy, że serwowali ją na urządzanych przez siebie przyjęciach.

Dziś nazwa „musztarda dijon” dotyczy specjalnego procesu produkcji i nie ma nic wspólnego z geograficznym miejscem pochodzenia. Powstaje poprzez połączenie czarnych i brązowych ziaren z moszczem winnym, octem lub białym winem. Ma delikatną kremową konsystencję i lekko kwaskowy smak. Aby stworzyć tak wyjątkową musztardę przestrzegane są restrykcyjne normy jakości. Tak zwana sucha masa musi wynosić przynajmniej 28% całkowitej zawartości słoika, a zanieczyszczenia powstałe w procesie produkcji nie mogą przekraczać 2%.

źródło: www.decare.pl